Tårtskryt!

Foto: Matilda Lindeblad

Jag älskar mitt jobb men det finns en nackdel, jag träffar aldrig dem som läser mina reportage och använder mina recept. Därför blir jag extra glad när jag läser en sådan här insändare. Och extra extra glad eftersom jag själv inte tycker att tårtor och söta bakverk är min vackraste sida. Men jag kanske ska omvärdera det där, Britt gillade ju både hallontårtan OCH kokoskakan. Så här kommer receptet på en skrytsam hallontårta.

Hallontårta med mynta och lime
En frisk, lite vuxnare form av gräddtårta. Låt gärna tårtan stå och dra 1 timme innan den garneras och serveras så blir den extra saftig.

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl flädersaft, koncentrerad
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
smör och kokos till formen

Smörj en springform ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner saften. Blanda mjölet, vaniljsocker och bakpulvret och sikta ned det i smeten. Häll smeten i formen och baka på 175 grader i ca 30 minuter tills kakan är torr. Vänd formen upp och ned på ett fat eller galler och låt kakan svalna helt, gärna under formen så sjunker den inte ihop så mycket.

Mascarponegrädde
250 g mascarponeost
2 dl florsocker, gärna råsocker
4 dl vispgrädde

Blanda mascarpone, florsocker och 0,5 dl grädde i en skål. Vispa grädden fast och blanda ner den i mascarponeblandningen.

Hallon med mynta och lime
1 kg hallon
1 lime
1 kruka mynta
3 msk florsocker, gärna råsocker flor

Lägg undan ¼ av de finaste hallonen till garnering. Tvätta limen och riv skalet fint. Finhacka ¾ delar av myntan och blanda allt med socker och lime i resterande hallon.

Till garnering:
50 g vit choklad, kylskåpskall

Montering:
Dela tårtbottnen i 3 delar. Skär eventuellt bort den övre gräddade delen på tårtbotten. Fördela hallonmoset och hälften av macarponegrädden på bottnarna och lägg ihop dem. Låt gärna kakan stå 1 timme och safta sig. Flaga chokladen med en osthyvel. Bred resten av grädden på toppen och kanterna av tårtan och toppa med resterande hallon och mynta samt hyvlad choklad.

Recepet har tidigare varit publicerat i Lantliv mat & vin

 Skriv ut