Vänliga hälsningar från en indisk hemmafru

Foto: Daniel Ohlsson

Här i Indien händer inte mycket. Jag yogar och umgås med barnen, vi spelar spel, hänger på stranden och är lite lagom uttråkade emellanåt. Det blir bra att komma hem och jobba snart. Men tills dess får jag fortsätta att spamma er med gamla recept som jag tycker att ni ska laga :-). Här är en god linssoppa med smaker från södra Indien och Sri Lanka. Så att ni kan kliva in i mina flip-flops och känna er som mig för ett slag.

Sydindisk linssoppa m kokosmjölk & papadam

Det finns nästan lika många recept på dhal som det finns indiska hemmafruar. Den här varianten kommer från södra Indien där man använder mycket kryddor och kokosmjölk. Råkar du ha färska eller frysta curryblad till hands kan du gärna låta ett par blad koka med.

4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ghee eller olja till stekning
1 msk riven ingefära
1 ½ tsk garam masala
1 morot
2 dl röda eller gula linser
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
ca 8 dl grönsaksbuljong
salt

Till servering
koriander eller strimlad salladslök
finhackad urkärnad röd chilifrukt
friterade papadam
matyoghurt

1. Skala och finhacka löken.
2. Fräs löken mjuk i olja i en stor kastrull i cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt kryddorna och fräs i 30 sekunder till.
3. Skala och skär moroten i bitar. Tillsätt i soppan med resterande ingredienser, rör om och koka upp. Låt koka i cirka 15 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av med salt.
4. Mixa eventuellt hälften av soppan för en slätare textur. Späd soppan med mer buljong eller vatten om den är för tjock.
5. Garnera med koriander eller salladslök. Servera soppan med papadam och en klick matyoghurt. Vill man ha mer hetta strör man över finhackad chili.

Receptet kommer från boken 52 soppor, utgiven på Bonnier Fakta hösten 2015

 Skriv ut