Hamburgarlyx

Jag var på en fest för några helger sedan. Vid tio-tiden var den vegetariska ostbuffén slut och folk började bli lite glada i hatten. Då kom Jesus. En långhårig hårdrockare med bandana bärandes på en bricka med små minihamburgare. Han hade gott upp i ottan och bakat brödet, varit på ett annat galej emellan och nu stod han här; svinstolt och frälste alla – köttätare som vegetarianer – med sina fluffiga minihamburgare.

En hamburgare kan verkligen vara hur god och lyxig som helst, särskilt som dessert efter en god vegetarisk buffé. Jag tycker dock inte “lyxet” sitter i tillbehören utan främst i färsen och brödet. Färsen ska vara grovmalen och helst också nymald. Eftersom jag inte har någon kvarn maler jag den aldrig själv. Och det behöver jag inte heller eftersom jag bor nära en av Stockholms bästa charkbutiker Taylor & Jones. Det är en fattbar lyx att kunna gå dit och handla goda färska korvar, fantastiska stycklingsdelar av svenskt lamm, nöt och gris. Men oftast är det något så simpelt som färs som får mig att gå dit. Jag är så trött på finmalen butiksfärs som inte smakar någonting. Hos TJ brukar det finnas högrevsfärs, och finns det inte så maler de snällt medan man väntar. De har också färdiggjorda 150-grammare men till skillnad från dem så vill jag inte ha någon lök eller smak på min färs. Jag arbetar färsen så lite som möjligt, helst formar jag bara den lätt med handen eller med ett kakmått eller något annat runt. Och kryddar med salt och nymalen svartpeppar på utsidan. Lättja är alltså nyckelordet.

Tyvärr fick jag inte riktigt till hamburgerbrödet. Nästa gång ska jag sätta på mig bandana och baka Hårdrockar-Jons bröd. Det innehåller potatismospulver och jag har hört från flera källor att det ska göra brödet riktigt mjukt och fluffigt. Vill man inte baka själv kan man cykla till Magnus Johanssons bageri. Magnus bakar brödet till Flippin Burgers så ni fattar, det är bra grejer.

Jag brukar variera hamburgarna med tillbehören men ofta gör jag en buffé så att var och en själva får mecka ihop sin burgare. Jag gillar inte hamburgerost utan brukar ta Jarlsberg och så tycker jag det är väldigt gott med cole slaw, avokado och bacon. Den här gången blev det en specialare eftersom det fanns lite rödvinskokt rödlök i kylen. Dundergott ihop med vitlöksstekta champinjoner och blåmögelkräm. Rödlöken var över från en annan middag – Bangers & Mash med ärtor och nämnda lök. Så en vinkvink är att göra dubbel sats av löken när du ändå är i gång.

Hamburgare med rödvinskokt rödlök, vitlöksstekta champinjoner och blåmögelkräm
Den rödvinskokta rödlöken serverar vi ofta till Bangers´n Mash. Bangers brukar komma från Taylor & Jones, för det är närmast, men även Korvhantverk har fina bangers. Och snart kommer även herr Franzéns korv. Till 4 burgare.

600 g hamburgerfärs
4 st hamburgerbröd
isbergssallad

Ostkräm
1,5 dl creme fraiche
100 g Saint Agur eller annan blåmögelost
1 tsk dijonsenap
svartpeppar

Rödvinskokt rödlök
2-3 rödlökar
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande oxfond
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
ca 3 msk honung

Vitlöksstekta chaminjoner
150 g skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
smör till stekning
salt, svartpeppar och färska örter

Blanda samman ingredienserna till ostkrämen och ställ kallt. Skala och skiva löken i klyftor. Stek den mjuk i lite olja ca 5 min. Tillsätt rödvin, vinäger, fond och kryddor och koka ihop tills ca hälften återstår. Späd med mer vätska om det blir torrt. Smaka av med honung. Skiva champinjonerna och stek dem med vitlök och smör. Forma färsen till 4 burgare, krydda med salt och svartpeppar och stek dem i smör. Dela och rosta brödet. Lägg ihop burgarna med sallad, ostkräm, champinjoner och rödlöken.

Disclaimer: Detta är en hamburgare som måste ätas med kniv och gaffel. Men ack en så god sådan.

 Skriv ut