Bästa bullarna!

Äntligen fick jag tid till att baka Hårdrockar-Jons fina hamburgerbröd. Jag gjorde hälften som minibröd och hälften i vanlig storlek. Bröden var mjuka, fluffiga och lagom söta och smakade som en blandning mellan brioche och irländskt potatisbröd. Inte så konstigt med tanke på att det var både potatismospulver, ägg och smör i. Tummenupp och definitivt bästa hamburgerbrödet som jag har ätit!

Hamburgerbröd
Jons bästa bröd med lite förenklingar av receptet. Genom att använda ett proteinrikare vetemjöl blir bullarna luftigare.

5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl potatismospulver
2,5 msk socker
1 tsk salt
600 g (ca 1 l) Manitoba Cream vetemjöl eller vetemjöl special
50 g kallt smör
1 ägg + ägg till pensling
sesamfrön

Värm mjölken tills den är fingervarm (37 grader). Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig.Tillsätt potatismospulvret, socker, salt och mjölet. Tillsätt det uppvispade ägget och hyvla sist i det kalla smöret med en osthyvel. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 min. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma till ca 14 stora runda bullar eller 28 st små. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 40 min till. Sätt under tiden ugnen på 200 grader och ställ in en stor ugnsfast form med vatten längst ner. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 12 minuter för stora bullar och ca 8 minuter för små. Pensla dem gärna med lite mjölk när de kommer ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.

 Skriv ut