Hatkärlek

Jordärtskockor är några riktigt jobbiga knölar åtminstone när det kommer till skalning. Det är knöligt (!) och dessutom blir det massa skal som i en perfekt värld ska komposteras. Det låter som jag har haft en curlande mamma men för mig är skalmomentet en orsak till varför jag inte köper jordärtskockor så ofta. Eftersom jag tycker smaken är underbar måste det finnas en lösning på problemet. Varför inte göra en maträtt där man inte behöver skala dem? Inpirerad av “crushed potatoes” kommer här “krossade jordärtskockor”. Ett glas kallt vitt vin smakar gott till. Vill man ha något mer mättande är stekt entrecote eller stekt lax, sås och sallad fina tillbehör.

Krossade jordärtskockor
Gillar man “fancy friday” kan man strö över lite färska örter innan skockorna åker in i ugnen. Även hackad vitlök är gott men det är lätt att vitlöken bränner och bränd hackad vitlök är inte gott.

600 g jordärtskockor
0,5 dl olivolja
1 tsk rosmarin
salt, svartpeppar

Skölj jordärskockorna och se till att de är jordfria. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Koktiden beror på storleken men ca 20 minuter. Häll av vattnet och torka dem torrt. Lägg skockorna på en plåt med bakplåtspapper eller på en smord plåt. Krossa skockorna med handen eller med baksidan på en träslev. Häll på olivolja och rosmarin, krydda med salt och peppar. Baka skockorna i 200° i 20-30 minuter. Skockorna ska vara gyllenbruna på utsidan och mjuka i mitten. Du kan behöva vända dem en gång så att de inte blir brända på undersidan. Det går också bra att steka jordärtskockorna i en stekpanna, ca 5 minuter på vardera sida i oljan.

 Skriv ut