Havskräftor med mandelsmör

Foto: Matilda Lindeblad

Mandelsmöret doftar ljuvligt och gifter sig väl med smaken av hav. Förr fick man importera rökt paprika från Spanien eller möjligtvis Hötorget, men numera behöver man inte åka så långt eftersom Santa Maria har en variant i sitt sortiment. Vi gör en snabb-aioli på färdig majonnäs, den som har orken vispar givetvis ihop majonnäsen själv. Och den som är riktigt bekväm nöjer sig med mandelsmöret. Det blir gott nog. Servera med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med.

Havskräftor med mandelsmör och rökt aioli
Lagom till 4 i väntan på något större.

30 g mandelsplitter eller spån
75 g smör + smör till stekning
12 st havskräftor, kokta eller råa
1 tsk fänkålsfrön, lätt mortlade
salt och peppar
färska örter t ex bladpersilja och körvel

Snabb aioli med smak av rökt paprika
1-2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk rökt paprikapulver
2 krm salt
2 msk creme fraiche
2 dl majonnäs
finrivet skal från ½ citron
ev. lite citronsaft, en nypa socker och svartpeppar

Bröd till servering

Gör så här:
Börja med aiolin. Krossa vitlöksklyftorna i en mortel tillsammans med paprikapulvret och saltet. Blanda ned crème fraiche, majonnäs och citronskal. Smaka av med citronsaft, socker och svartpeppar. Ställ kallt i väntan på servering.

Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den är gyllenbrun. Ta upp och lägg åt sidan. Lägg i smöret och bryn tills det är gyllenbrunt och doftar nöt. Häll bort bottensatsen och blanda i mandeln. Dela havskräftorna längs med och ta bort den svarta strängen. Krydda med salt, peppar och mortlade fänkålsfrön. Stek dem mycket lätt i lite smör, ca 30 sek för kokta och ca 3 minuter för råa. Häll över mandelsmöret. Servera med aiolin och bröd.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut