Sill för icke-traditionalister

Foto: Matilda Lindeblad

Det här är en sill för de som vill ha lite nya smaker på firren. Och lite nya konsistenser i form av frasig friterad purjolök. Lovely om du frågar mig.

Klar havtornssill med ingefära och friterad purjolök

Syrliga havtorn passar utmärkt ihop med stark ingefära och söt ättikslag. Frasig purjolök och frisk gräddfil gör sillen än mer spännande och faktiskt helt perfekt.
4 portioner

0,5 dl ättikssprit 12 %
1 dl socker
2 dl vatten
2 limeblad
2 msk fint strimlad ingefära
1 burk 5-minuterssill á 420 g
1 stor purjolök
1 dl havtorn
1 msk maizena
neutral olja till stekning
gräddfil till servering

Koka upp ättika, socker, vatten och limeblad. Lägg i den strimlade ingefäran och låt lagen svalna. Häll av lagen från sillen och skär den i bitar. Skölj purjolöken. Skär ca 10 cm av det gröna på purjolöken i ringar. Lägg ned sill, purjolök och havtorn i den kalla lagen (fiska upp ingefäran om du inte är nöjd med din skärteknik). Låt stå 1 timme. Skär resterande purjolök i ca 1 dm bitar. Skölj och strimla purjolöken i tunt på längden. Blanda med maizena. Hetta upp oljan till ca 160 grader. Fritera löken i omgångar ca 1 min tills den är frasig. Servera sillen direkt med löken och en rejäl klick gräddfil eller rörd smetana.

TIPS: Limeblad finns att köpa färska i asiatiska livsmedelsaffärer. Köp och lägg i frysen så finns de nära tillhands för både sill och thailändska currys.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut