Hej kålrot!

Foto: Lennart Weibull

Säg hej till kålroten och våga testa ett nytt tillbehör till julen. Ja, jag tycker faktiskt att det blir så gott att du även kan äta rätten andra månader på året, gärna med lite bönor eller kyckling till. Tricket är att smaksätta kålroten med sirap och chili. Varm spenat och en klick yoghurt gör också susen.

Sirapstekt kålrot med chili, kanel och rostade pekannötter

Ljummet tillbehör till skinkan eller revbenspjällen till jul. Kålroten blir också god serverad med röda linser och ris som en hel vegetarisk rätt eller i tortillabröd med lite bröd.

1 stor kålrot
1 röd chilipepparfrukt
1 vitlöksklyfta
1,5 msk lönnsirap
0,5 tsk kanel
50 g bladspenat
smör till stekning
salt
yoghurt 10% till servering och 50 g rostade pekannötter eller hasselnötter

Skala kålroten och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Stek kålroten mjuk i olja ca 5 minuter tills den är al dente men har fått lite gyllene färg. Tillsätt vitlök, chili och sirap och stek 1 minut till tills sirapen kokat in. Krydda med kanel och salt och rör ner spenaten. Servera direkt, gärna med en klick yoghurt. Strö över grovhackade rostade nötter.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Ica buffé

 Skriv ut