Snyggaste kålen i stan

Ibland träffar jag andra receptmakare och stylister. Det händer inte så ofta, precis som att fotografer inte träffar andra fotografer på jobbet. Men jag känner några stycken och förra veckan hade jag turen att träffa Malin under en hel helg. Då kunde jag fråga henne om hon hade en sliten muffinsform att låna ut, det hade hon inte, och hur hon tyckte att jag skulle baka den hela blomkålen. Jag hade nämligen en idé på en hel bakad blomkål med frasiga blad men funderade på gradtalet. Efter en liten minikonferens kom vi fram till hög värme hela tiden. Visserligen gillade vi ju båda tanken på en långbakad blomkål i folie på låg värme men då skulle inte krispgheten infinna sig. Så nej, det blev blomkål tillagat på hög värme som fick gå vidare till test i provköket.

Det blev sjukt snyggt, väldigt gott och lite osigt i köket. Men det var det helt klart värt. Eftersom mitt mål var att testa att baka blomkålen hel så fick det bli som det blev med tillbehören, dvs jag tog vad jag hade hemma. Och räkor, ägg och pepparrot är ju en klassisk kombination som funkade utmärkt. Nästa gång tror jag att jag provar en annan klassiker – en ostsås med rostade nötter eller kanske en mer höstig topping med pocherat ägg, smörstekt svamp, riven ost och krutonger.

Och nu när jag är inne på det helbakade spåret så måste jag också slå ett slag för den här favoriten. Att långbaka en hel selleri är verkligen toppen.
Prova får ni se!

PS. Tack Malin för nörderiet.

Ugnsrostad blomkål med räkor, ägg och smör
Receptet är lagom till 2 men går bra att dubbla. Köp dock helst två små blomkålshuvuden istället för ett stort.Vill du göra det enkelt för dig delar du kålhuvudet på mitten redan vid tillagningen. Vill du spara lite tid bryter du ned det i små buketter. Ditt val – mina råd.
2 portioner

1 litet blomkålshuvud
2 msk olivolja
500 g oskalade räkor
1 liten bit pepparrot
2 st ägg
50 g smör
salt och svartpeppar
lite gräslök eller salladslök

Sätt ugnen på 225 grader med en plåt i. Tvätta blomkålshuvudet och skär av lite av botten så att det står stadigt. Ta inte bort några blad. Torka det och massera in huvudet med olja och lite salt. Sätt in blomkålen i ugnen med stammen nedåt. Grädda i ca 10 minuter och vänd det sedan. Grädda ca 5 minuter till och vänd det så att andra sidan också får färg. Upprepa vändningen så att blomkålen får färg på flera ställen. Blomkålshuvudet är färdigt när det är al dente ca 20-30 min beroende på storlek. Skala under tiden räkorna, riv pepparroten och mjukkoka eller pochera äggen. Smält eller bryn smöret beroende på vad dur är sugen på – en rund smörsmak eller nötig dito. Dela blomkålshuvudet på mitten vid servering och lägg det på tallrikarna. Lägg på ägg, räkor och pepparrot och toppa med lite finhackat grönt och några drag svartpeppar.

 Skriv ut