Ankdip är den godaste dipen!

Foto: Katja Halvarsson

Så här är det mina vänner: ankdipp är den godaste dippen. Den slår alla tacofester i hela världen, till och med en god pico de gallo. Tycker man att det av någon anledning (oklar vilken) att det inte känns bra att doppa ankan i en sås kan man rulla in den i en kinesisk pannkaka istället. Gärna tillsammans med salladslök och gurkstavar.

Hoisindip med anka och räkor
Platträkor är ett bra alternativ till odlade tigerräkor. De är dock inte så lätta att få tag på. Köp den räka som du vill ha och känner dig nöjd med. Du kan också byta ut räkorna mot stekt tofu eller satsa på mer anka.
8 st förrättsportioner

1,5 dl hoisinsås
2 msk sesamolja
2 msk mörk sirap
2 msk japansk soja
1 msk sesamfrön
1 ankbröst á 300 g
0,5 tsk kanel
8 st stora räkor, gärna platträkor
300 g blandade grönsaker t ex morot, paprika, blekselleri, päron, gurka
salt, svartpeppar
olja till stekning
gräslök och furikake till garnering

Blanda hoisinsås, olja, sirap och soja i en skål. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda fröna i såsen när de har svalnat något. Ställ kallt. Sätt ugnen på 175°. Skär rutor i fettsvålen på ankan. Krydda med kanel, salt och nymalen svartpeppar. Stek ankan i olja på svålsidan tills den är knaprig. Vänd och stek köttsidan lätt. Sätt in ankan i ugnen, ca 8 minuter tills innertemperaturen är 56°. Linda in köttet i folie och låt vila ca 10 minuter innan du skivar upp det. Skala räkorna men låt gärna huvudet sitta kvar. Skala och skär grönsakerna i stavar. Arrangera räkor, grönsaker och ankkött på fat eller i individuella dipskålar med såsen i botten.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle mat & vin

 Skriv ut