En perfekt sås
Finns det perfekta såser? Ja, om man hittar den perfekta kombon och dessutom kan laga till detta på enklast möjligast vis. Mmm… jag säger bara sparris och hollandaise. Så löjligt gott och så löjligt enkelt när man väl kommit på att man kan strunta i både vattenbad och skirat smör.
Råstekta primörer med körvel och perfekt hollandaise
Salt mandel ger sälta och knaprighet och kan ersättas med knaperstekt bacon. Det går bra att halvera satsen.
250 g osaltat smör
4 st stora äggulor
2 tsk vatten
1-2 msk saft av citron, lime eller blodgrape
50 g sötmandel
1 msk japansk soja, gärna tamari
400 g primörer t ex sparris, rädisor, sockerärtor, blomkål, majrova
1 kruka körvel
salt, svartpeppar
Tärna smöret och lägg det i en tjockbottnad kastrull tillsammans med äggulorna och vattnet. Smält smöret på svag värme under ständig vispning. Höj värmen något när smöret smält och vispa tills såsen tjocknar. Ta åt sidan och smaksätt med citrussaft, salt och peppar. Håll varmt ovanpå spisen eller i ett vattenbad. Hacka mandeln grovt. Rosta den i en torr stekpanna under omrörning, ca 2 minuter. Häll på sojan och rör runt. Diska ur stekpannan. Skär primörerna och stek dem i al dente i smör. Krydda försiktigt med salt och peppar. Hacka ¾ delar av körveln och blanda i såsen. Garnera med resterande körvel.
Skriv ut