Höst i december?

Foto: Matilda Lindeblad

Hösten är här, eller är det vintern? Fast medeltemperaturen är som på midsommar. Vädret är helt galet och därmed säsongens råvaror. Häromdagen, den 5 december, såldes fortfarande färska trattkantareller på hötorget. Så istället för att svära över vädrets obalans kan man dra nytta av det och göra en härlig “höstig” sallad.

Höstsallad med belugalinser, kantareller & lönnsirapsdressing

En härlig vegetarisk höstsallad att servera som den är eller till t ex stekt lamm eller lax. Byt gärna ut ostarna mot t ex getost eller ädelost.

750 g rödbetor
2 dl belugalinser
1 granatäpple
130 g mozzarella
100 g västerbottensost
3 msk valnötter
200 g kantareller
50 g rucola
2 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad dill
smör till stekning

Dressing
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk lönnsirap
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar

Koka rödbetorna mjuka. Skala dem under rinnande kallt vatten. Dela dem i klyftor när de svalnat något. Koka linserna al dente enligt anvisning på förpackningen. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över linserna och rödbetorna medan de fortfarande är lite varma. Kärna ur granatäpplet. Dela mozzarellan i grova bitar och riv västerbottensosten grovt. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Stek kantarellerna i lite smör. Blanda rucola, dill, persilja med linserna på ett fat. toppa med granatäpplekärnor, valnötter och ost. Lägg sist på de ljumma kantarellerna.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut