Hösten är officiellt här nu

Foto: Matilda Lindeblad

Enligt den allvetande Wikipedia så definerar SMHI hösten som “den årstid när dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 grader”. Eftersom SMHI ägs av staten så måste man ju lita på detta och då är hösten officiellt faktiskt här nu.

Då är det himla tursamt att det finns en kokbok som berör ämnet höstmat. Höstmat från Arla Köket finns i bokhandlarna just nu och fram tills vintern är här. Då kommer som du redan listat ut, Vintermat från Arla Köket. Jag har varit inblandad som redaktör, receptkreatör och stylist. Ett kul projekt och en fin bok med underbara bilder på hösten, både i naturen och maten.

Så här kan en meny på hösten smaka: Kronärtskocka med majonnäs på brynt smör, blåmusslor med bacon och äpple och klassikern pannacotta med hösttoppingar. Recept på kronärtskockan kommer här. De övriga hittar du på arla.se, här inom kort eller i boken förstås.

Kronärtskocka med majonnäs på brynt smör

4 st kronärtskockor
1,5 dl torrt vitt vin eller saften av 1 citron
1 msk salt
2 lagerblad
10 svartpepparkorn

Majonnäs
250 g smör
3 äggulor , rumsvarma
2 tsk dijonsenap
ev 1 tsk citronsaft
2 krm salt
1?2 krm svartpeppar

Skär av stammen och toppen på kronärtskockorna. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vin, salt, lagerblad, peppar och vatten så att det täcker. Lägg gärna på ett mindre lock och en tyngd så att skockorna hålls nere. Koka ca 45 min tills du lätt kan dra bort de yttersta bladen. Servera med majonnäs på brynt smör. Garnera med örter.

Bryn smöret i en stekpanna tills det är ljusbrunt. Häll över i ett litermått eller kanna med pip och låt svalna. Blanda äggulor och senap i en vispskål. Tillsätt smöret under kraftig vispning i en fin stråle. Se till att bottensatsen inte kommer med. Vispa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera majonnäsen rumstempererad till kronärtskockorna. Majonnäs som ev blir över förvaras i kyl. Den blir väldigt hård men går att mjuka upp i mikro på låg effekt ca 30 sek.

Tips! Det är viktigt att äggen och smöret har samma temperatur annars skär sig majonnäsen lätt. Är äggen för kalla kan du lägga dem i varmt vatten i 10 min.

Tips: Vattnet som kronärtskockorna kokats i blir en god grund till en gryta eller soppa. Koka ihop buljongen med 2 dl vitt vin och 1 grönsaksbuljongtärning tills hälften återstår eller gör det här fantastiska receptet.

 Skriv ut