Inga tack för tacon!

Foto: Matilda Lindeblad

Fredagar är taco-dagar hemma hos oss vilket 9 gånger av 10 innebär “fish taco” med pankopanerad fisk, ost, gräddfil och massa grönt. Det är en rätt barnen älskar och jag blir alltid lika förvånad över hur många tortillabröd som kan rymmas i de små magarna. Jag gillar den också för vi gör maten tillsammans, man kan plocka vad man gillar och alla äter massor av grönsaker (och fisk). Men i morgon tänkte jag chocka klanen med en tacopaj.

För några år sedan var tacopaj det mest sökta receptet på google, näst efter kladdkaka, men nu tror jag slime har puttat ned pajen från topplistan. Ingen slime för mig men väl en paj och bara det är en ganska stor grej eftersom jag inte är särskilt förtjust i den maträtten. Eller så här, jag gillar inte pajdeg. Paj gjorde på filodeg har jag inte några som helst problem med, det frasar fint i munnen, och den här varianten med en salt smuldeg slinker ner utan problem.

I smulorna har jag gömt både ost och jalapeno så de är salta, heta och knapriga. Under smulorna gömmer sig rostade grönsaker och till serveras guacamole och gräddfil. Som en dekonstruerad tacopaj. Jag är tyvärr helt säker på att detta genidrag till recept inte kommer att uppskattas av merparten av middagsgästerna. Men får man inte några tack för tacon så kan man kan ju alltid gratulera sig själv till en lyckad paj.

Tacopaj med rostade grönsaker och salta havresmulor
Smakrik dekonstruerad tacopaj med krispiga ost- och jalapenossmulor istället för pajdeg är en riktig hit. Smulorna är försvinnande goda med smak av både lagrad ost och jalapeño. Självklart serveras rätten med guacamole och gräddfil, som en tacopaj fast på nytt vis. Variera grönsakerna efter säsong och vad du har hemma. Sötpotatis tycker jag dock är ett måste för att få till den rätta känslan.

Ostsmulor
2 dl havremjöl
2 dl havregryn
100 g riven lagrad ost, t ex västerbottensost eller cheddar
2 msk hackade jalapeño
85 g kallt smör
1 tsk salt

Grönsaker
700 g sötpotatis
300 g potatis
2 rödlökar
250 g brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 malen chilipeppar
2 msk färsk oregano
salt och olivolja

Guacamole
2 avokado
1 tsk limesaft
½ kruka koriander
1 vitlöksklyfta

gräddfil och koriander till servering
salsa eller srirachasås för den som gillar hetare mat
gärna en sallad och kanske tunt skivad rödlök masserad med limesaft

1. Sätt ugnen på 200 . Blanda samman mjöl, gryn, salt, ost och jalapeño i en bunke. Tillsätt smöret, skuret i tärningar, och nyp ihop till en smuldeg. Lägg smulorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ kallt ca 30 minuter.
2. Tvätta potatisen och sötpotatisen. Skala rödlöken. Skär potatisen och löken i klyftor. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär resten av kålen i halvor. Skala och skiva vitlöken. Lägg alla grönsaker utom de små brysselkålsbladen på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med chilipeppar, oregano, salt och olja.
3. Baka smulorna 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Rör om en gång under tiden, Låt dem svalna.
4. Rosta grönsakerna i 25 minuter. Lägg med brysselkålsbladen och rosta 15 minuter till.
5. Mosa samman avokadoköttet med limesaften. Hacka koriandern och vitlöken fint och blanda ned. Smaka av med salt.
6. Servera grönsakerna med smulorna, guacamole och gräddfil. Garnera med koriander.

Receptet är inte från min vegobok “Vego på 30 minuter# utan från ett reportage om havre som publicerats i tidningen Lantliv Mat & Vin tidigare i år. Fotot har bästa Matilda Lindeblad tagit.

Recept kan veganiseras genom att man byter ut smöret mot margarin och använder en vegetabilisk yoghurt istället för gräddfil.

 Skriv ut