Isté på svarta vinbär

Foto: Matilda Lindeblad

Vi svenskar är inte något istédrickande folk. Det är fullt förståeligt eftersom vi går runt i termodräkt och ullstrumpor största delen av året, men det är lite synd eftersom det är väldigt gott. Kanske är det den här goda varianten på svarta vinbär och ingefära som blir den som vänder trenden?

Isté med svarta vinbär och lime
I början av sommaren kan man använda de späda svarta vinbärsbladen till att brygga teet. Det går åt ca 50 blad till ca 1 liter vatten. I slutet av sommaren får man fuska med té från en afrikansk buske och använda bladen som garnering. Sötnosar dubblar gärna mängden socker.
Ca 1 liter, mer om du har mycket is

1 l vatten
1 dl råsocker
2 påsar rooibos té
2 tsk riven ingefära
3 dl svarta vinbär
citrusfrukter och krossad is till servering
svarta vinbärsblad, tvättade

Koka upp vatten och råsocker. Tillsätt thépåsarna, ingefäran och hälften av svarta vinbären. Låt stå i 10 min. Mosa bären så att fruktsaften pressas ut. Sila. Låt teet svalna. Häll upp det i en karaff med krossad is, resterande vinbär, citrusfrukter i klyftor och vinbärsblad.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv trädgård

 Skriv ut