I svampskogen

Foto: Matilda Lindeblad

Sent i november förra året fotograferade vi ett svampjobb för Lantliv mat & vin. Det var svinkallt och jag stod i skogen i mössa och långkallingar och fräste svamp på stormköket. Vi var ute sent på säsongen med andra ord, men det kanske jämnar ut sig eftersom reportaget publicerades tidigt, runt den 20:e augusti. Min mössa var helt malplace i värmeböljan och trattkantarellsäsongen kändes oerhört långt borta. Men det är väl bra att vara ute i god tid säger tidsoptimisten frågande? Här kommer ett smakprov på maten. Muppen i mössa får ni köpa tidningen för att få se.

Svampsmörgås med hasselnötspesto
Egen pesto är dunderenkelt att göra själv. Lägg gärna på ett extra lager med olivolja så håller peston flera veckor i kylskåpet. Så länge du inte stoppar ner några provsmakarfingrar förstås.
6 portioner

1 vitlöksklyfta
1 sardell
1 knippe bladpersilja
1 kruka basilika
1,5 dl hasselnötter
2 dl olivolja
2 dl finriven parmesanost
ev. lite hasselnötsolja

Till servering
6 dl trattkantareller, rensade
ev. smör till stekning
salt och svartpeppar
bröd, gärna rostat

Börja med peston. Finhacka vitlöken och sardellen. Lägg dem i en mixerskål tillsammans med örterna och oljan. Mixa till en grön pasta och häll sedan i osten. Toppa eventuellt med lite extra hasselnötsolja. Stek kantarellerna på hög värme tills vätskan kokat bort. Tillsätt ev. smör för smakens skull. Bred pesto på brödet och toppa med kantareller.

Receptet har varit publicerat i Lantliv mat & vin

 Skriv ut