En ny Jansson

Foto: Matilda Lindeblad

En grönare jul? En glutenfri Jansson? Här är lösningen på båda – en Jansson med grönkål och mandelmjöl.

Janssons med grönkål

En klassiker förnyad med god och nyttig grönkål. Mandelmjöl ger fin yta och gör dessutom Jansson glutenfri. Receptet går bra att halvera.

8 portioner

3 gula lökar
1,5 kg mjölig potatis (något mindre)
400 g färsk grönkål
2 burkar ansjovisfiléer á 125 g
4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk mandelmjöl
smör till stekning

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna ca 10 min på medelvärme. Repa bladen av grönkålen i mindre bitar och fräs den mjuk ca 5 min i smör i en stor stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form. Blanda potatis, grönkål, lök och hackade ansjovisfiléer. Lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde, mjölk och ca 1 msk ansjovisspad och häll över. Strö över mandelmjölet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter tills potatisen är mjuk.

TIPS: Smaksätt med mer ansjovisspad om du vill ha en kraftigare sillsmak

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut