Sallad i februari

Jag både älskar och hatar sallad. Sallad ska vara krispig och fräsch – inga slaka salladsblad – och ha bra tuggmotstånd utan att man behöver vara orolig för plomberna. Om salladen ska ätas till lunch/middag tycker jag att den ska vara mättande, dvs ha någon form av kolhydrat. Det som skiljer salladerna från salladerna är dressingen. Sallad ska ALLTID ha dressing. Sallad utan dressing är bland det mest ointressanta som finns. Sallad med för mycket dressing är bland det otäckaste som finns.

För en grönsaksälskare som mig är sallad i februari inte kul. För det första blir man rånad. I min närmsta affär skriver de ut styckpris på gurkan för att kilopriset på vatten blir oförsvarbart högt. För det andra så smakar många av grönsakerna inte särskilt mycket och för det tredje så är det svårt att köpa grönsaker i säsong/tänka miljömedvetet. Om inte man gör en sallad på rotfrukter förstås. Med tuggmotstånd och lagom mycket dressing.

Japansk råkostsallad med misodressing och tamaristekt kyckling
Lagom till 2 personer. Lägg till de kolhydrater du har tillgängligt, jag hade ris men det funkar lika bra med t ex nudlar eller matvete. Välj övriga grönsaker som finns tillgängliga i kylskåpet och för säsongen.

2 msk cashewnötter
1 rödbeta
1 stor morot
1 liten bit rättika, ca 200 g
Övrigt: kokt ris, sallad t ex säsongsmix och avokado

Dressing
1/2 limefrukt
1 msk shiro miso (ljus)
3 msk kallpressad rapsolja
2 krm råsocker
salt

Kyckling
1-2 kycklingbröst
1 vitlöksklyfta
1 msk olja till stekning
1 msk soja, gärna tamari
1 msk sesamfrön

Börja med att rosta cashewnötterna i en torr stekpanna ca 4 minuter under uppsikt – de bränner lätt. Strimla, riv eller skär grönsakerna tunt. Jag använder en grönsakssvarv eller en mandolin men du tar det verktyg du har. Man kommer långt med en osthyvel. Pressa saften ur limen och blanda ned miso, olja och socker till dressingen. Smaksätt med salt. Blanda med grönsakerna och ställ åt sidan. Strimla kycklingen och vitlöken fint. Stek kycklingen nästan färdig i oljan ca 4 minuter. Tillsätt vitlöken och stek någon minut till innan du häller på soja och sesamfrön. Arrangera allt på tallrik med valda tillbehör i botten. Toppa med råkost och kyckling och sist de rostade nötterna.

 Skriv ut