Jordgubbsfrossa

Foto: Matilda Lindeblad

I senaste numret av Lantliv har jag och finaste Matilda Lindeblad gjort ett receptreportage med jordgubbar. Jag slänger in ett köttben till er vargar och publicerar ett favoritrecept. Frossa på!

Sommartårta med mangokräm
På sommarens mest lättlagade tårtbotten ligger en underbar mangokräm, jordgubbar och passionsfruktskärnor. Mangokrämen blir ganska lös. Vill du ha en fastare variant som “ligger helt still” kan du reda krämen med ca 2 tsk potatismjöl när du kokar upp den. Lime- eller örtsocker på toppen ger extra poäng.

1 tårta, ca 8 portioner

Tårtbotten:
3 st ägg
500 g mandelmassa
1 st lime
smör och kokos till plåten

Vispa upp äggen lätt. Riv mandelmassan grovt. Tvätta limen och riv skalet fint. Blanda mandelmassa, limeskal och ägg. Rita en ring på ett bakplåtspapper ca 24 cm i diameter med hjälp av en stor tallrik. Lägg kokos i ringen och bred på smeten. Ta bort eventuell kokos som har hamnat utanför smeten. Grädda kakan i 175° tills kakan börjar få färg, 20-25 minuter. Låt svalna.

Mangokräm:
300 g mangokött, gärna frusna tärningar
½ lime, saften från
3 äggulor
2 dl socker
100 g smör

Mixa mangon med limesaft med en mixer. Blanda med ägg och socker i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills krämen tjocknar och första bubblan syns. Krämen får inte koka. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret, i mindre bitar, lite i taget. Låt krämen kallna.

Till montering:
3 dl grädde
2 l jordgubbar
2 msk socker
2 st passionsfrukter, urkärnade
mynta eller citronmeliss

Vispa grädden hårt. Mosa 10 st jordgubbar lätt och vänd ner i grädden. Dela resterande jordgubbar och sockra. Lägg grädde på tårtan, därefter mangokräm och jordgubbar. Toppa med passionsfruktskärnorna och citronmeliss.

 Skriv ut