Hur sylt blev till kräm blev till sylt

Foto: Matilda Lindeblad

Häromdagen skulle jag laga mitt eget recept – jordgubbssylt med aprikos och ingefära. Inget konstigt med det tycker ni, men för mig som 99 gånger av 100 inte följer recept kändes det rätt udda. Jag började så klart freestyla. Först följde jag inte instruktionerna och köpte fel aprikoser, sen tog bambatanten över och tripplade receptet rakt av. Det blev katastrof! Sylten gick inte ihop sig. Svetten lackade – det var den varmaste sommardagen hittills i år – och när jag insåg att tidningen skulle komma ut dagen efter och 62 000 läsare skulle vara arga på mig och min sylt kändes det som jag stod mitt i regnskogen.

Det var bara att göra om och göra rätt. Jordgubbssylten blev till en god kräm och några timmar senare, när jag följde receptet, blev sylten till sylt. En underbart god sådan!

Jordgubbsylt med aprikoser och ingefära
Dubbla inte receptet och använd ekologiska aprikoser så blir resultatet bra. Torkade aprikoser gör marmeladen så tjock att det inte behövs något pektin. Dessutom kan mängden socker minskas. Tänk på att ingefäran smakar mindre när marmeladen är kall. Sterilisera gärna burkarna i ugnen i 100°, ca 15 minuter.

1 l Jordgubbar, ca 500 g
150 g (15-20 st) aprikoser, ekologiska
1 dl råsocker
2 dl vatten
2-3 tsk finriven ingefära

Skölj och noppa jordgubbarna. Dela dem i kvartar. Hacka aprikoserna fint. Lägg aprikoserna i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Koka upp och låt koka ca 5 minuter tills de mjuknat något. Tillsätt jordgubbarna och låt koka 5-10 minuter. Rör om under tiden. Skumma. Smaka av med ingefäran. Häll upp på väl rengjorda och steriliserade burkar.

Receptet är publicerat i Lantliv no 7. Matilda Lindeblad tog de fina bilderna.

 Skriv ut