Kopikoglass!

Ett recept började valsa runt i bloggvärlden för drygt ett år sedan. Därefter bjöd Mat-Tina Lill-Babs (vilken namnkombo!) på glassen på bästa sändningstid och sen var det kört. Den kondenserade mjölken tog slut i landets alla affärer.

Receptet är döenkelt och glassen blir god med bra konsistens med tanke på att man inte behöver köra den i glassmaskin eller röra om var trettionde minut. Generellt lite för söt för min smak om jag ska vara petig, men eftersom det är så att efterrätter ska ätas i små portioner så funkar det. För det vet ni väl att det är så? Och lever efter?

Jag har provat receptet med lite olika tillsatser: vaniljstång, citronsaft & citronskal och gjort citronen med krossade kakor och bytt hälften av grädden mot färskost som variation. Bäst hittills är den senaste varianten – kaffe. Glassen smakar precis som fryst, mjuk Kopikokola*. Mums!

*Kaffet är från Java och kolan är lika hård som traditionen att producera den är lång.

Enkel kaffeglass á la Kopiko
6-8 små portioner

1 dubbelshot espresso
5 dl grädde
1 burk söt kondenserad mjölk

Gör kaffet och ställ det att svalna i en stor skål. Vispa grädden fast i en annan skål. Blanda ned den kondenserade mjölken i kaffet och vänd sist ner grädden. Frys 3-4 timmar. Toppa med t ex kolasås, chokladsås, krossade maränger, bananer, jordnötter eller kokos. Eller njut den slät.

 Skriv ut