Kopikoglass!

Ett recept började valsa runt i bloggvärlden för drygt ett år sedan. Därefter bjöd Mat-Tina Lill-Babs (vilken namnkombo!) på glassen på bästa sändningstid och sen var det kört. Den kondenserade mjölken tog slut i landets alla affärer.

Receptet är döenkelt och glassen blir god med bra konsistens med tanke på att man inte behöver köra den i glassmaskin eller röra om var trettionde minut. Generellt lite för söt för min smak om jag ska vara petig, men eftersom det är så att efterrätter ska ätas i små portioner så funkar det. För det vet ni väl att det är så? Och lever efter?

Jag har provat receptet med lite olika tillsatser: vaniljstång, citronsaft & citronskal och gjort citronen med krossade kakor och bytt hälften av grädden mot färskost som variation. Bäst hittills är den senaste varianten – kaffe. Glassen smakar precis som fryst, mjuk Kopikokola*. Mums!

*Kaffet är från Java och kolan är lika hård som traditionen att producera den är lång.

Enkel kaffeglass á la Kopiko
6-8 små portioner

1 dubbelshot espresso
5 dl grädde
1 burk söt kondenserad mjölk

Gör kaffet och ställ det att svalna i en stor skål. Vispa grädden fast i en annan skål. Blanda ned den kondenserade mjölken i kaffet och vänd sist ner grädden. Frys 3-4 timmar. Toppa med t ex kolasås, chokladsås, krossade maränger, bananer, jordnötter eller kokos. Eller njut den slät.

 Skriv ut

Ylva Bergqvist

Jag är Ylva – kock, skribent och ekonom. Sedan 2005 jobbar jag som matkommunikatör. Mina recept är inspirerande, fungerande, situationsanpassade och hyfsat nyttiga. 5:2 och andra dieter väljer jag bort precis som anklever, inte för att det inte är gott, utan för att jag inte vill bidra till djurplågeriet. Och så tycker jag vi ska äta mera grönt och mindre kött, men från gladare djur.

Asian Station

Kolla in Asian Stationtaffel.se. Där bloggar jag om asiatisk matlagning och lägger upp asiatiska recept.
Namaste!