Kalaspotatis

Spindelmannen fyllde fyra igår och firades stort i dagarna två. Idag var det släktkalas och mannen och barnen var utschasade så att jag kunde härja fritt i köket. Men vädret var ju så fint! Kanske jag skulle springa en runda innan matlagandet? Jag ändrade mig när jag fattade tiden men träningskläderna kom till användning ändå...På 2,5 timmar hann jag göra kikärtsbiffar, potatissallad med saffran och pocherade ägg, ugnsgrillad sparris, ajvarröra, citronig gurksallad, filodegsrullar med fetaost och apelsinmorötter. Och hallonglass. Till 14 personer. Ni fattar att jag inte var helt nysminkad när gästerna kom. Och så fattar ni att buffén var vegetarisk och riktigt god. Ni får recept på potatissalladen och skisser på resten för att världen är orättvis – fråga 2-åringen, han vet. Det ska också tilläggas att receptet är på en höft, eller snarare i farten, så ni får ta mängderna med fingertoppskänsla.

Skiss till buffén:
Kikärtsbiffar – mixade kikärtor, spiskummin, vitlök, kikärtsmjöl, persilja. Rullas i sesamfrö och chiliflakes och steks i mycket olja.
Ugnsgrillad sparris – sparris, hel vitlök, blomkål med olja på plåt. Grillas på 225 grader, rör om var 5:e minut.
Ajvarröra – blanda ajvar och yoghurt (vi körde barnvänligt annars hade jag plussat med harissa)
Citronig gurksallad – gurka utan skal, citronsaft och skal, vitlök, yoghurt, mynta
Filodegsrullar med fetaost – filodeg, mosad fetaost, persilja, smetana, mozzarella
Apelsinmorötter – lök steks i smör, morötter, apelsinjuice, chili eller harissa och färsk koriander

Potatissallad med saffran och pocherat ägg
Lagom till 6-8 portioner på buffé. Passar bra till kyckling eller rökt fisk om man inte vill äta vegetariskt. Ta gärna riktigt salta nötter eller ännu hellre några som både är salta och “rökta” som mandlar eller tamarirostade pumpafrön.

1 kg färskpotatis
1 paket saffran
2 msk honung
0,5 stor apelsin
4 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
salt, svartpeppar och lite cayenne
1 spansk chilipeppar
1 näve rostade mandlar eller nötter, gärna rökt mandel eller pistagenötter
1 påse rucola
0,5 kruka färsk koriander
8 st ägg
ättika

Skrubba och koka potatisen hel. Blanda under tiden dressingen. Lös upp saffranet med 1 tsk hett vatten i en skål. Tillsätt apelsinsaft, honung och olivolja. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en gnutta cayennepeppar. Häll av vattnet på potatisen och låt den svalna så mycket att du kan ta i den. Dela potatisarna i mindre bitar med en kniv. Häll dressingen på den varma potatisen och blanda runt så att den sugs in. Kärna ur och finhacka chilin, hacka mandlarna och blanda ned allt tillsammans med rucola. Pochera äggen i ättiksvatten ca 3 minuter. Arrangera allt på ett fat. Klipp över koriander.

 Skriv ut