En älskvärd kål

Foto: Matilda Lindeblad

Det börjar dyka upp brysselkål i affärerna. Än så länge är den ganska liten till växten. Smaken är det inte något fel på men det sägs att den smakar bättre efter första frosten. Om det senare vet jag intet men det kanske någon odlingsfantast kan berätta?

Jag har länge haft en hatkärlek till brysselkål. Vi tar hatet först så har vi det avklarat; överkokt brysselkål utan salt. Den luktar apa, eller dimetylsulfider, och är inte så trevlig att varken lukta eller tugga på. Om man däremot håller brysselkålen hårt, och steker den snabbt, friterar eller rostar den på hög värme i ugnen så att den så att den behåller sin spänst, tycker jag den smakar fantastiskt.

Förra veckan slängde jag bara in halverad brysselkål med lite olja i ugnen och stekte dem hårt. De var kanongoda till en krämig kycklingrätt med rosmarin. Förra november gjorde jag den här goffiga rätten där kålen friterades.

2013 var också året då jag gjorde ett brysselkålsrecept för Lantliv Mat & Vin som gjorde mig extra kärlekskrank. Kombinationen kål + något rökigt + lite sött + lite hetta är enligt mig nämligen särskilt älskvärt. Jag stekte brysselkålen och serverade den med en vietnamesisk karamellsås och lite fläsk. Krispigt, grönt, lite rökigt, lite hetta från ingefäran och väldigt gott! Smaken är fyllig så servera gärna rätten med neutraliserande ris.

Karamelliserad brysselkål med bacon
Den här karamellsåsen är mycket vanlig i det vietnamesiska köket och används till både fisk och fläsk. Här blir den en underbar kamrat till stekt brysselkål. Gott till ankbröst men även kycklingfilé och fläsk. Den som vill gillar het mat strör över lite finhackad röd chili.

400 g brysselkål
1 gul lök
130 g tärnat bacon eller sidfläsk
olja till stekning
salt och svartpeppar
koriander till garnering

Karamellsås med ingefära
1,25 dl socker
2 msk vatten
1 msk fisksås
1,5 msk ljus soja
1 msk riven ingefära

Blada socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 min tills sockret ändrar färg till ljusbrunt. Rör inte. Om det fastnar socker på kanterna av kastrullen kan du skrapa ned det med en slickepott men du ska inte röra runt i sockret. Blanda fisksås, soja och ingefära i en skål. Tillsätt sojablandningen men se upp för det fräser. Rör eller vispa lätt tills sockret löst sig igen. Späd med 1-2 msk vatten om såsen blir för tjock. Låt såsen svalna något. Skär roten av brysselkålen och plocka av de yttersta bladen. Dela den inre kärnan i halvor. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i lite olja tillsammans med fläsket ca 5 minuter. Tillsätt kålen och fräs den mjuk, ca 4 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ringla över såsen. Garnera med färsk koriander.

TIPS: Du kan göra såsen dagen innan och steka kålen och värma såsen vid servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut