Morötter!

Foto: Matilda Lindeblad

Ljuvliga morötter som kan ätas ljumma eller varma, gärna till en bit grillat kött, lax eller kyckling. Fänkål och apelsin är en klassisk kombination som här får syra och sälta av fetaost. Garnera gärna med körvel, dess anissmak passar fint till fänkålen, eller så tar du finhackad bladpersilja eller dill. Godast är de så klart gjorda på primörer men även långlagrade vintermorötter går bra.

Karamelliserade morötter med fetaost och nötter
Lakritstonerna från fänkålen och körveln smakar fint ihop med den karamelliserade apelsinen.
4-6 portioner

1 knippe morötter
1 msk olivolja
1,5 msk strösocker
1 apelsin, saften från
2 tsk fänkålsfrön
25 g smör
salt och svartpeppar
ev. lite vinäger om det behövs syra

Till garnering:
50 g fetaost
2 msk rostade hasselnötter
färsk körvel

Rensa morötterna och skär av blasten. Skala dem om de är jordiga. Stek dem i oljan i ca 2 min tills de får lite färg. Tillsätt socker, apelsinsaft och fänkålsfrön och lägg på ett lock. Stek morötterna färdiga, ca 3 min. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar. Strö över fetaosten och hasselnötterna och garnera med körvel.

TIPS: Du kan också lägga alla ingredienserna till morötterna i ett foliepaket och grilla ca 20 min tills morötterna är al dente.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut