Barnsäkrad indisk kyckling

Jag älskar indisk mat men äter det inte lika ofta som jag skulle vilja. Anledningarna är många; det är många ingredienser som man ska ha hemma och det är jobbigt att följa recept p g a de många ingredieneserna. Det är också ofta starkt vilket jag älskar men inte mina barn. Men idag var en riktig innesittar-städar dag och då blev denna indiska kyckling till. Den kräver sina timmar i marinad men i övrigt är den väldigt enkel att göra.

En indisk innesittar-mor hade först nackat kycklingen men det behövde som tur var inte jag. Hon hade också haft minst 4 kryddor till, stekt i Ghee (klarat smör) och haft dubbel mängd chili. Hon hade definitivt inte curlat barnen och gjort en mesvariant utan chili. Men, men…jag tog i alla fall undan mat till dem som fick svalna, medan jag la chili i våran gryta som fick koka en minut till. Med chili är kycklingen inte stark men kanske inte något för småbarn. Pippin klarade testet – alla åt med god aptit.

Kardemummakyckling med citronris
Färsk koriander fattades mig men det skulle jag ha hackat och haft i grytan om jag kunnat.

25 kardemummakapslar eller ca 0,5 msk kardemummakärnor
1 rejäl bit ingefära, ca 3 msk riven
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl matyoghurt
1 kg kycklingdelar av valfri sort
1 burk kokosmjölk, t ex Savoy
1 gul lök, finhackad
3 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade
0,5 dl cashew eller jordnötter, helst råa eller torrostade

3 dl basmatiris
0,5 tsk gurkmeja
0,5 citron, saft och skal
salt och olja till stekning

grönsaker i stavar och krispig isbergssallad

Mortla kardemummakapslarna lätt om du använder sådana. Ta bort det gröna skalet och spar kärnorna. Blanda kardemummakärnor, hackad vitlök, riven ingefära och yoghurt. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i marinaden. Låt marinera minst 6 timmar, helst över natten. Bryn löken mjuk i olja och tillsätt eventuellt den gröna chilin mot slutet (eller senare om du vill göra två varianter). Ta upp och lägg åt sidan. Bryn kycklingen i olja (se upp det skvätter), skrapa i all marinad, tillsätt löken och kokosmjölken. Låt koka ca 10 på medelstark värme tills kycklingen är färdig. Rör om då och då. Smaka av med salt. Ta undan och tillsätt chili om du vill barnsäkra maten. Strö över rostade hackade nötter.

Riset gör du genom att koka det precis som vanligt med dubbelmängd vatten och salt men också med gurkmejan. När riset är färdigt vänder du i rivet citronskal och citronsaft. Tvätta gärna citronen noga innan, eller ännu hellre köp ekologiskt, citroner är nämligen fasansfullt besprutade.

 Skriv ut