Kebabtaco
Med småbarn i familjen blir det lätt att jag håller igen på kryddningen och inte blandar ihop råvarorna allt för mycket. Tacos är populärt men det blir ju lite långrandigt, alltså fick det bli orientalisk taco till middag ikväll. En snabb rub med ingefära, kryddpeppar och kanel passar perfekt till köttet. När köttet var helt nystekt och varmt tyckte jag kryddpepparen tog överhand och att det smakade för mycket pepparkaka. Men när det svalnat något blev smakbalansen bättre, särskilt med syrlig citron till. Citronen är viktig liksom persiljan och kebabyoghurten (eller någon annan yoghurtsås) men i övrigt så är som vanligt friheten stor – du kan ta vilka grönsaker som finns hemma/är i säsong. Den som har barn med indisk påbrå kryddar med chili.
Kebabtaco
500 g strimlat nötkött eller lammkött
1 gul lök
1 tsk malen ingefära
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kryddpeppar
0,5 tsk kanel
salt och svartpeppar
smör till stekning
Blanda till kryddorna och massera in dem i köttet. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min. Finhacka löken och stek den mjuk i smör. Stek köttet. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda de två om du vill.
Tillbehör:
Avokado
Persilja
Bröd, orientaliskt tunnbröd eller mjuka tortilla
Finstrimlad rödkål, masserad med lite apelsinsaft, honung, olivolja och salt
Tomater i klyftor, som jag lättstekte i pannan efter köttet
Citron, i halvor som jag stekte med tomaterna
Kebabyoghurt, kan man göra så här
Tacosås, om man tycker det är för lite taco och för mycket kebab
Skriv ut