En perfekt kombo

Foto: Matilda Lindeblad

Kokos…jag älskar kokos. Min senaste hang-up är kokoschips eller kokosskivor som det står ibland på paketet. Kokoschipsen är hälsokostjunkisens motsvarighet till strössel. En matsked chips kan pigga upp det mesta, från en trist portion gröt, till en enkel linssoppa eller en vardagsvanlig tallrik med fil. Dessutom har ju torkad kokos i allmänhet den goda smaken att passa väldigt bra ihop med bär, blåbär och hallon, och citron. Så det här måste väl vara en kaka med en perfekt kombination av smaker?

Mjuk kokoskaka med hallon och citrongrädde
En söt och syrligt i en underbar kaka. Kokosskivor är en snyggare och godare variant på flingor som du kan hitta i hälsokosthyllan. Kokosmjöl har jag ännu inte vågat mig på att använda men man kan säkert byta ut vetemjölet mot dito kokos. Dock har jag ej testat.

1 kaka, ca 12 bitar

150 g smör
1 dl mjölk
1,5 dl kokosflingor
3 ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl hallon

Citrongrädde
1 dl lemoncurd
2 dl grädde

Garnering:
Kokosskivor eller riven kokos
Hallon och citronmeliss

Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt svalna. Blanda ned kokosen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Helst så länge att sockerkristallerna har löst sig. Vänd ner smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i kaksmeten. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper och tryck ned hallonen. Grädda i 175 grader i 30-40 min tills kakan är torr. Lägg ev. på folie om kakan för får mycket färg. Låt svalna. Blanda lemoncurden med 1 msk grädde. Vispa resten av grädden och vänd ner. Toppa kakan med citrongrädden och garnera med hallon, citronmeliss och kokos.

 Skriv ut