En söt början
Nytt år med nya vanor. En riktigt bra och god vana är ju att göra ännu godare mat, som till exempel en riktigt smaskig kolasås. Jag skulle nog kalla detta kolasåsernas kolasås med nötig smörig smak av brynt smör, djup av några kryddmått salt och extra smak av vanilj. Såsen toppade minstingens snabbgjorda födelsedagstårta – banoffietårta gjord på färdiga marängbottnar, vispad grädde, bananglass (Ben&Jerry), bananer och kolasås. Behöver jag säga att det var supergott?
Kolasås på brynt smör
75 g smör
1,5 dl grädde
1,5 dl råsocker eller ljust muskovadoråsocker
2 krm salt
1 krm äkta vaniljpulver eller inkråmet av 1 vaniljstång
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det doftar nöt och är ljusbrynt. Tillsätt grädde och socker och koka upp. Koka på mellanvärme i 5 min under vispning tills såsen tjocknat. Tillsätt salt och vaniljpulver. Låt svalna något innan servering. Såsen tjocknar när den kallnar, rör ut den med en matsked kallt vatten till önskad konsistens.
Skriv ut