Kontaktannons: Enkel och vårfräsch rätt söker middagsplaner

Foto: Matilda Lindeblad

En härlig pastarätt när helst man blir sugen på en lättlagad, vegetarisk pasta med vårkänsla. Den här tiden på året tycker jag det suget sker rätt ofta.

Pasta med ägg, sparris och ärtpesto
Peston blir extra lyxig med pistagenötter men du kan givetvis byta ut dem mot en billigare nötsort. Den som vill ha mer smak strör över lite chiliflakes eller tillsätter finhackad grön chili i peston och den som äter fisk serverar med fördel varmrökt lax till.

300 g pasta t ex papardelle
1 knippe sparris
4 st ägg, mjukkokta
smör till stekning
limeskal och ärtskott till garnering
parmesanost till servering

Ärtpesto
250 g gröna små ärtor sk petit pois
1 kruka basilika
75 g parmesanost
75 g pistagenötter
ca 1 dl mild olivolja
1 msk limesaft
1 liten finhackad vitlöksklyfta
salt

Tina ärtorna. Ta undan 2 dl till peston och spara resten till pastan. Lägg undan några basilikablad till garnering. Riv osten till peston fint och mixa samman med alla ingredienserna till peston. Smaka av med salt. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Bryt av nedre delen på sparrisen och skär resten i mindre bitar. Lägg i sparrisen när det återstår 2 minuter av koktiden på pastan. Koka äggen mjuka ca 6 minuter i en annan kastrull. Häll av pastavattnet men spar 1,5 dl. Blanda pasta, resterande ärter, pesto och pastavattnet. Låt allt bli varmt. Toppa med det mjukkokta ägget i bitar och riven parmesanost. Garnera ev. med ärtskott och rivet limeskal.

 *Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Lantliv Mat & Vin*

 Skriv ut