Köttsallad
Det här är vad man kan kalla en köttsallad. Kylskåpsrensning de luxe skulle det också kunna heta då det under köttberget ligger en sallad på det som fanns hemma i skafferiet: matvete, puylinser, torkade tranbär och rostade salta mandlar (Saltå kvarns, mkt bra). I kylen fanns grönt i form av spetskål, rucola, fänkål och äpple som strimlades. Några tomater fick också följa med, mest för färgens skull och för att de fanns hemma. Salladen fick götta sig med en dressing på citronsaft, olivolja, vit balsamvinger och honung.
Jag älskar att göra sådana här sallader. De blir så fina att se på och är lätta att ta när man lägger upp dem på fat. Igår var vi 12 personer till middag och jag gjorde det enkelt för mig. Korven och lammracksen fick steka i ugnen med en termometer mellan revbenen. Maillardeffekten uteblev men det gjorde också stekoset. Lammet marinerades någon timme i olivolja, vitlök, citronsaft, peppar och spiskummin innan stekning. Därtill en kvarts vila under folierat täcke och innan det skars upp i rediga kotetter. Till härligheten serverades en örtkräm på yoghurt, ost och gott bröd, om det mot förmodan skulle vara någon som inte blev mätt. Och därmed var kanske den största myten krossad, man blir visst mätt på sallad.
Skriv ut