Krämig och grön potatissallad

Foto: Matilda Lindeblad

Smakrik och somrig potatissallad som är lika god till varmrökt lax som till grillad kyckling eller grillad biff. Vill du ha måltiden helt vegetarisk serverar du med fördel grillade sojabiffar till, eller bara torkade körsbärstomater och fetaost. Gör gärna en stor sats så är morgondagens lunch fixad. Potatissalladen är nämligen lika god dagen efter med lite rester.

Potatissallad med krämig ört- och yoghurtsås

4 portioner

800 g färskpotatis
2 små fänkål eller några stjälkar libbsticka
2 msk citronsaft
1 msk olivolja
80 g späda salladsblad
10 rädisor

600 g varmrökt lax eller annat proteintillbehör

Örtsås
2 dl färska örter t ex dragon, bladpersilja, basilika, dill
2 sardeller
2 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
2 dl yoghurt 10 %
salt och svartpeppar

Strössel
Skalet från 1 citron
3 msk rostade pumpafrön
3 msk rostad lök
3 msk hackad bladpersilja

1. Koka färskpotatisen i saltat vatten. Bryt potatisen i mindre bitar när den svalnat något.
2. Blanda ingredienserna till strösslet.
3. Mixa örterna till såsen med sardellerna, senapen och majonnäsen till en grön sås. Rör ner yoghurten och smaka av med salt och peppar.
4. Strimla fänkålen fint men spara dillen. Massera fänkålen med citronsaft och olivolja. Blanda fänkål och potatis lätt med örtsås.
5. Varva potatisen på ett fat tillsammans med sallad och skivade rädisor.
6. Toppa med strösslet och servera t ex lax till.

Receptet har tidigare publicerats i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut