Lycklig potatisolycka

Foto: Matilda Lindeblad

På engelska heter den här varianten av potatisar “crushed” eller “smashed”. Oavsett olycka så är det ett fantastiskt sätt att steka potatisar på som uppfanns någon gång på medeltiden. Eftersom jag inte är så gammal så var det inte jag som kom på detta, jag är bara en snäll förvaltare som för receptet vidare till kommande generationer. Spara det till din receptbok, eller ännu hellre:gört!

Krossade potatisar med rosmarin och rostad vitlökskräm
Ugnsrostade potatisar som får ett krispigt skal och ett mjukt inre. Gott tillbehör till stekt kött eller lax, gärna med lite kokta grönsaker. Välj gärna en fast sort med smörig, söt smak och i lite mindre storlek.
4 portioner

8-12 fasta potatisar, t ex Amandine
1 tsk rosmarin
1 tsk flingsalt
3 msk olivolja

Rostad vitlökskräm
1 hel vitlök
2 msk olivolja
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Koka potatisen färdiga ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av. Lägg dem på en plåt. Kryssa dem lätt med en kniv och tryck ned dem med baksidan av en träsked så att de krossas lätt. Krydda med rosmarin och salt och häll över olivoljan. Dela vitlöken mitt itu. Lägg de två delarna i en foliepaket. Grädda löken i ca 20 min i 225 grader och potatisen i ca 30 min i 20-30 minuter tills potatisarna har fått fin färg och är knapriga men med ett mjukt inre. Ta ut vitlöksklyftorna ur skalet och mixa dem med olivolja och 2 msk crème fraiche. Rör ner resten av crème fraichen och smaka av med salt och svartpeppar.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut