Glöggfesternas tid är nu

Foto: Matilda Lindeblad

Glöggfesternas tid börjar nu. Här är några smakrika indiska kryddnötter som är lika lätta att förbereda som att och nalla på under festens gång. Garam masala är en indisk kryddblandning som faktiskt smakar lite pepparkaka. Kan bero på att den innehåller både nejlika, kanel och kardemumma.

Indiska kryddnötter
Är du klassiskt lagt byter du ut kryddorna mot vanliga svenska pepparkakskryddor.
10 portioner

300 g blandade nötter och mandel t ex cashew, hasselnöt, macademia och mandel
1 liten äggvita
1,5 msk farinsocker
2 tsk flingsalt
1 tsk garam masala
1 krm malen kanel
1 krm cayennepeppar
1 msk vita sesamfrön
flingsalt

Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna under omrörning, ca 5 minuter. Låt dem svalna. Vispa äggvitan i en skål till ett lätt skum. Blanda socker, salt, kryddor och sesamfrön i en annan skål. Vänd nötterna i äggvispet och därefter i kryddblandningen. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i 175° ca 10 minuter. Låt svalna. Smaka av med mer flingsalt.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Jul

 Skriv ut