Lägg en lax på grillen!

Foto: Matilda Lindeblad

Lax och andra feta fiskar passar bra att lägga direkt på grillen. Dock så är det superviktigt att de inte övergrillas, kärnan i mitten ska vara rå. Hellre undergrilla än övergrilla!

Kryddsotad lax med äppeltzatsiki
Härliga svenska smaker i en torrmarinad, eller rub som det också kallas, läggs på laxen innan grillning. Gör gärna en stor sats och spar till nästa gång, den höjer verkligen laxen till nya höjder. Den som vill ha lite mer drag tillsätter lite chiliflakes. Äppel- och fänkålstzatsikin svalkar gott till.
6 portioner

Kryddsotad lax
1 msk fänkål
1 msk anis
1 tsk dillfrön
1 msk farinsocker
1 tsk salt
10 drag svartpeppar från kvarn
900 g lax
citron, dill till garnering

Mortla eller mixa kryddor, socker och salt lätt. Strö kryddblandningen på laxen. Grilla på medelstark värme ca 3 min på vardera sida. Laxen ska vara rå i mitten. Garnera med citron och dill. Servera äppeltzatsiki till

Äppel- och fänkålstzatsiki
1 st äpple, rivet
½ st fänkål
4 dl yoghurt, 10 %
1 dl olivolja
1 kruka mynta, finhackad
Salt, svartpeppar och vit vinäger

Blanda alla ingredienserna till tzatsikin. Smaka av med salt, peppar och en tesked vinäger. Ställ kallt.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv

 Skriv ut