Marockansk pippi

Foto: Mikael Dubois

Det är skönt med maträtter som sköter sig själva i ugnen. Här steks allt – kyckling, potatis och härliga primörer – på samma plåt. Kycklingen är lagd åt det marockanska hållet, inspirerad och marinerad i en kryddblandning som heter chermoula. Den innehåller bland annat saffran och spiskummin och finns i en mängd varianter. Tiden i ugnen varierar beroende på ugnen, storleken på kycklingen och grönsakerna så det är bäst att hålla till i närheten och kolla till härligheten då och då. Under tiden kan du röra ihop såsen, som för övrigt blir jättegod med lite fetost i.

Marockansk kyckling med saffran och sparris

1 Ekologisk kyckling, ca 1, 2 kg
2 st citroner
600 g färskpotatis
200 g sparris
1 dl bladpersilja, hackad
salt och svartpeppar

Marinad
1 paket saffran
1 tsk chilipeppar
1 tsk svartpeppar, malen
1 tsk spiskummin
0,5 citron, saft från
1 dl rapsolja

Vitlöksyoghurt
2 dl yoghurt 10 %
1 dl majonnäs
2 st vitlöksklyftor

1.Dela kycklingen på mitten och fläk ut eller stycka den i bitar. Lägg den i en ugnsfast form. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och häll på kycklingdelarna. Låt marinera minst 30 minuter, helst ett par timmar.
2.Skrubba potatisen. Lägg potatisen bredvid kycklingen i formen. Grädda i 200° i ca 35 minuter tills kycklingsaften är klar. Rör om några gånger. Skär av den grova nederdelen på sparrisen. Lägg med sparrisen och citronerna de sista 15 minuterna. Citronsaften blir söt och god att pressa över kycklingen vid servering.
3. Rör samman ingredienserna till yoghurten. Smaka av med salt, peppar och socker. Strö över persiljan vid servering.

 Skriv ut