Får tomten smaka?

Foto: Matilda Lindeblad

När man väntar på något gott väntar man alltid för länge. idag är det 44 dagar kvar tills tomten kommer så jag tycker att det är hög tid att göra lakritskola med citron och flingsalt*. Då hinner man provsmaka ordentligt och kanske till och med laga receptet en gång till. Receptet är i och för sig i det närmaste perfekt men man vill ju inte bjuda tomten på några dåliga grejjer. Verkligen inte.

*Receptet har tidigare publicerat i Lantliv jul&pyssel 2011 och fotograferat av bästa Matilda Lindeblad.

Lakritskola med citron och flingsalt
Underbar mörk kola med både smak av choklad och lakrits. Extra skjuts får smaklökarna av citron och flingsalt. Tvätta citronen noga innan du river skalet (och köp gärna ekologiska) eftersom citrusfrukter ofta är väldigt besprutade. Lakritspulver hittar du i välsorterade mataffärer eller på nätaffärer som säljer bakprylar. Eftersom de är väldigt skillnad i smak och kvalitet får du justera mängden tills den passar just dig.

ca 50 kolor

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2,5 tsk lakritspulver eller ca 10 st krossade turkisk peppar
1 citron, finrivet skal från
1 tsk flingsalt

Klä en form, ca 15 × 20 cm, med ett smort bakplåtspapper. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och koka kraftigt tills termometern visar 123° eller smeten klarar kulprovet. Rör ner lakritsen. Häll smeten i formen, strö över flinsalt och citronskal och låt stelna i kylskåp. Klipp eller skär kolan i ca 50 bitar. Lägg i fina formar eller rulla in i papper.

 Skriv ut