Popcorn att dö för

Foto: Jenny Grimsgård

Karamellpopcorn med twist och smak av lakrits. Gott att rulla vaniljglass i men också gott i en swiss med glass, vispad grädde, skivade bananer och kolasås. Där marängerna alltså ersätts av lakritspopcorn.

Popcornglass med lakrits och kolasås
Popcornen räcker till provsmakning både före och efter glassrullningen, eller till strutar för ett helt kalas.
Räcker till många sötsakssugna

Lakritspopcorn
1 dl opoppade popcorn
2 msk olja
10 lakritskarameller, t ex Turkisk peppar
2 dl socker
100 g smör

Till servering: Vaniljglass, kolasås och glasstrutar

Poppa popcornen i oljan och salta. Lägg popcornen på en stor plåt. Krossa karamellerna i en mortel. Smält sockret i en liten tjockbottnad kastrull på medelvärme tills det blir ljusbrunt. Undvika att röra om men skrapa ev ned socker som fastnar på kanterna. Klicka i smöret och koka samman till en slät massa. Rör i de krossade lakritskaramellerna och rör om. Häll karamellen över popcornen och rör om så att karamellen fördelas jämt. Separera ev popcornen något.

Gör kulor av glassen och rulla dem i popcorn. Lägg glassen i strutar och häll över kolasås.

TIPS: Vill du inte ha så söta popcorn kan du bara smälta lite smör som du blandar ned lakritskaramellkrosset i.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Mama no 1 2014

 Skriv ut