Lammkebabgryta

Kebaberians bästa lammgryta

Pimentón de la Vera

Häromdagen var Paolo Roberto i teve. Han sa att man måste låta aubergine ligga i salt minst 30 minuter och vätska ur sig innan tillagning, annars blir den bitter. Den informationen kan ni låtsas som att ni aldrig har hört. Aubergine har faktiskt genomgått en smärre personlighetsförändring och innehåller numera bara stråk av bittterhet. Känsligheten finns dock kvar och den ska helst tillagas långsamt och varsamt. I stekpannan kräver aubergine mycket av allt, både fett och kärleksfull omrörning. Vill man ha händerna fria till annat och snåla in på fettet rekommenderar jag ugnstillagning. Aubergine är till exempel rysligt gott i en Baba Ghanoush och då behöver man inte vara ett dugg varsam. Det receptet får ni dock inte här men det finns att hämta ute i receptrymden.

Det här är en lammgryta inspirerad av både Marocko och kebaberian på hörnet. Servera den gärna med pfefferoni och pitabröd. Det är ganska snabblagat men har du bråttom så hoppa över auberginen. Bland kryddorna hittar du rökt paprikapulver – Pimentón de la Vera – ett underbart semesterminne från Spanien. Precis som ett överraskningsägg är den både söt, pepprig och rökig i smaken. Förutom i Spanien hittar du den till exempel i Hötorgshallen eller hos Kajsa Warg i Stockholm. Bli inte avskräckt för det blir gott med lite vanligt paprikapulver och några duttar chilipeppar, men både du och grytan mår bra av något som ger lite extra sting.

Lammkebabgryta
4 portioner

1 aubergine
1 gul lök
1 paket lammskav, fryst
1 burk körsbärstomater, gärna Mutti
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
lite rökt paprikapulver eller chilipeppar
1 burk kikärtor ca 380 g
olja till stekning

Kebabyoghurt med vitlök
1,5 dl meze yoghurt
3 msk majonnäs
1-2 st vitlöksklyftor

Mathavre eller couscous
Strimlade aprikoser, färsk mynta, koriander eller bladpersilja till garnering

Skär aubergine med skalet kvar i tärningar 1×1 cm. Finhacka löken. Fräs auberginen mjuk i olja i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt löken och stek ytterligare 3 minuter på ganska svag värme. Höj temperaturen och tillsätt lammskav. Bryn ca 4 minuter tills skavet har fått färg. Tillsätt tomaterna och kryddorna. Späd med 1-2 dl vatten och koka ihop. Spola av kikärtorna, tillsätt och låt allt blir varmt. Smaka av med mer kryddor, salt och peppar. Blanda yoghurt, majonnäs och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Koka mathavre eller couscous till. Strö gärna över hackade aprikoser och lite färska örter vid servering. Pitabröd och pfefferoni är också gott till.

 Skriv ut