Farsartad färs
Nötfärsen åker runt på en farsartad turne bland landets stora livsmedelsaktörer. Det började för några år sedan med farliga bakterier och centralpackning som följd. Nu kommer uppföljaren med olustigt röd färs i syrgastält (de skulle ha frågat MJ, han vet att syrgas inte ger evigt liv). Jag hade gärna sett ett lyckligt slut på den här farsfärsen men med all sannolikhet så kommer eländet nog att fortsätta ett tag till. Tills dess njuter jag av butiksmald lammfärs. Det är säkert något skumt med den med, men den är i alla fall god. Här fångad i en längtan till Grekland. Vill man ge lammet ett mer färgsprakande sällskap passar det bra att blanda grönskerna med körbärstomater i halvor. Använd gärna ekologiska citroner eftersom du ska riva skalet.
Lammfärsbiffar med citrongrönsaker och honungsyoghurt
1 aubergine
1 squash
500 g delikatesspotatis eller färskpotatis
1 citron
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
500 g lammfärs
3 msk färska hackade kryddor t ex timjan, persilja, mynta och oregano
1 krm sambal oelek
2 ägg
1 paket halloumi
2,5 dl meze matyoghurt
1-2 msk flytande honung
1 näve oliver
örter till garnering
salt, svartpeppar
Dela aubergine, squash och potatis i bitar och klyftor. Tvätta citronen, pressa saften och riv skalet av den och blanda med olivolja och hackad vitlök. Häll oljan över grönsakerna och marinera minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Ställ in grönsakerna i den kalla ugnen och baka dem i ca 35 minuter tills de är mjuka. Rör runt ett par gånger och krydda med salt och peppar. Blanda samman färs, örter, ägg och sambal oelek. Smaksätt försiktigt med salt och svartpeppar (halloumin är salt). Riv halloumin grovt. Gör 8-12 st biffar och vänd dem i den rivna halloumin. Stek på medelstark värme ca 8 mintuer tills biffarna är rosa i mitten. Blanda yoghurt med honung, smaka av med salt och svartpeppar och servera till. Häll till sist oliverna över härligheten och garnera med örter.
Skriv ut