Glöggbullar

Foto: Matilda Lindeblad

På en glöggfest tycker jag man behöver lite rejäla snacks att tugga på så att man inte dör sockerchocksdöden eller får för mycket päls på tänderna. Här är köttbullar med god smak av lamm och salvia med lagom julig känsla.

Lammfärsköttbullar med julströssel
Enkla bullar där det går bra att byta ut lammfärsen mot t ex nöt- eller älgfärs. Tandpetare underlättar ätandet.
ca 25 bullar

1 dl gräddmjölk
1 msk ströbröd
2 st ägg
½ kruka färsk salvia
500 g lammfärs
50 g parmesanost, finriven
1 tsk salt
5 drag från svartpepparkvarnen
1 krm kanel
smör till stekning

Strössel:
1 msk pumpafrön
1 msk mandelspån
1 msk pinjenötter
1 msk gula russin
1 msk torkade tranbär

Blanda gräddmjölk, ströbröd och ägg i en bunke. Finhacka salvian och blanda i tillsammans med färsen, osten, saltet och resten av kryddorna. Rulla till ca 25 st köttbullar. Stek dem gyllenbruna i smör. Rosta nötterna och fröerna och blanda med russin och tranbär. Strössla nötblandningen över och garnera med några salviablad (gärna stekta i smör, det blir godast).

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Jul

 Skriv ut