Liten lammsallad

Foto: Matilda Lindeblad

Lammfilé på rödbetssallad med pepparrotskräm
En ljuvlig sallad med klassiska svenska smaker. Salladen är godast ljummen men kan också ätas rumstempererad på buffén. Förbered gärna maten dagen före och lägg ihop salladen precis innan servering.
4 portioner

2 knippor färska rödbetor
500 g lammfiléer, inner- eller ytterfilé
2 tsk torkad rosmarin eller 2 kvistar färsk
1 msk rosépeppar
2 st vitlöksklyftor
100 g rucola
50 g fetaost
olja och smör till stekning

Citrondressing
1 liten citron, saften och skalet från
0,5 dl olivolja
2 msk honung
salt, svartpeppar

Pepparrotskräm
2 dl créme fraiche
1 msk olivolja
ca 1,5 msk riven pepparrot
salt, svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till pepparotskrämen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Blanda samman ingredienserna till citrondressingen. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Skala dem under rinnande vatten och skär dem i skivor när de svalnat något. Häll över citrondressingen och låt dem marinera minst 30 minuter, gärna ett par timmar. Putsa lammfiléerna och krydda dem med rosmarin, rosépeppar och salt. Skiva vitlöken tunt. Bryn lammfiléerna i olja i ca 5 minuter på hög värme. Lägg i vitlöken och lite smör och stek ca 4 min till på medelstark värme tills innertemperaturen är ca 58 grader. Låt vila ca 10 min och skiva sedan filéerna tunt. Arrangera rucola, rödbetor och lammfilé på ett fat. Strö över fetaosten och servera pepparrotskrämen till.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut