En ny tradition

Förra året dök det allt oftare upp en maträtt i flödet på twitter, i bloggar och på restaurangmenyer. Jag har haft rätten – långbakad hel rotselleri – på radarn länge men nu tog/fick jag äntligen chansen att testa. Den kraftiga och ibland skarpa smaken som sellerin har, förvandlades till en mjuk och söt upplevelse. Och det koola är att man bakar den hel med skal och allt. Helt suveränt.

Sellerin blir söt och mjuk och aromerna som sprider sig i köket under bakningen är ljuvliga. Hasselnötter, citron, hollandaise, parmesan och tryffel var några grejer som poppade upp som tänkbara parhästar men eftersom vi hade mycket mat hemma och jag inte hade lust att fylla på med ännu mer blev det en enkel rätt på klassiska råvaror. Fint, för då fick verkligen sellerin briljera.

Jag tror faktiskt att Stefan Eriksson kan vara en av orsakerna till att rotsellerin inte längre är en grönsak som man slentrianmässigt bara fräser till grytan. Han har alltid vurmat för grönsaker i allmänhet och rotselleri i synnerhet. Om det nu är Stefan som är källan så vill jag utse honom till geni.

Betyget från sambon: det här tycker jag vi gör till en ny påsktradition.

PS: Receptet blev så bra att jag skickade in det till en tävling på Las Moras/Koka ihop. Jag vann en kichen aid och första pris!

Långbakad selleri med ägg och brynt smör
Sidfläsket adderar sälta och knaprighet men det gör också tärnad inlagd sill om du inte äter kött, eller rostade salta mandlar om du inte äter fisk. Sellerin går bra att baka dagen innan och värma på i ugnen. Rätten passar lika bra på buffébordet som till en lättlunch eller förrätt. Lagom till 2 lunchande vuxna eller till 4 förrätt- eller buffésätare.

1 rotselleri
100 g rökt sidfläsk (eller sill eller rostade salta mandlar)
4 st ägg
50 g smör
gräslök, svartpeppar
ev. en klick creme fraiche smaksatt med citron

Tvätta sellerin noga men behåll skalet på. Lägg in den hel på en plåt i ugnen och baka på 175 grader i 2-3 timmar. Den ska vara riktigt mjuk när den är färdig. Tärna och stek sidfläsket knaprigt. Låt fläsket rinna av på ett hushållspapper. Koka äggen mjuka, skala och tärna dem fint (jag brukar ta hjälp av en äggskivare). Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötbrunt. Skär sellerin i klyftor och lägg upp de ljumma klyftorna på ett fat. Toppa med ägget, sidfläsket och smöret. Klipp över gräslök och drag några varv med pepparkvarnen. Servera eventuellt med en klick creme fraiche smaksatt med citronskal och citronsaft.

 Skriv ut