Långkok i hettan

Foto: Matilda Lindeblad

Det känns ju lite underligt att sitta här i tropikerna och sippa på en färskpressad ananas- och ingefärsjuice och skriva bloggposter om oxkinder. Jag är nämligen inte ett dugg sugen på långlagat kött. Det är man inte när det är 35 grader varmt och solen står i zenit. Och här i Indien där jag är nu finns det så mycket god vegetarisk mat att kött kommer långt ner på behovstrappan.

Men jag tänker att ni kanske behöver ett stärkande långkok? Ja, ni kanske behöver en stärkande ingefärsjuice också för att mota förkylningsolle i grinden men det behöver ni inte något recept på. Så åter till långkoket. Oxkinder är en prisvärd styckningsdel som inte är så vanlig. Kanske behöver du gå till en köttaffär eller så har du tur och hittar dem i en mataffär med välsorterad manuell köttdisk. De är inte alls svåra att tillaga men det kräver lite tålamod i form av tid. Du kan till och med låta ugnen göra jobbet medan du sover. Såsen blir mustig och smakrik och för att balansera den tycker jag det behövs något milt och krämigt. Gillar du inte polenta kan du ta potatismos men råris tycker jag blir för torrt. Och så självklart lite grönsaker till. Kokta (frysta) haricots verts, hårt rostad rödkål eller stekt brysselkål är några förslag. Sippsipp – slut på ingefärsjuicen.

Långbakade oxkinder med krämig polenta

Långbakade oxkinder som blir så mustiga och möra att de faller isär. De tar sina goda 6 timmar och du kan välja om du vill baka kinderna på natten eller dagen. Tänk på att oxkinderna varierar i storlek, väljer du större kinder kan du behöva öka tiden i ugnen.
4 portioner

4 oxkinder á 200 g
1 morot
1 selleristjälk
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 tsk mortlade fänkålsfrön
4 kvistar rosmarin
5 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 msk koncentrerad oxfond
3 dl portvin
3 msk smör
1 tsk råsocker
olja till stekning
salt och svartpeppar

Polenta
6 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl polentagryn
2 msk smör
1 dl riven parmesanost

Till servering
100 g tärnad panchetta eller bacon
kokta haricots verts
färska örter som bladpersilja och timjan

Sätt ugnen på 100°. Putsa oxkinderna fria från senor och hinnor. Bryn dem i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en stor gryta. Skala moroten och tärna dem och sellerin. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs grönsakerna tillsammans med fänkålsfröna i stekpannan i lite olja ca 5 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan. Blanda rödvinet med rosmarin, tomatpuré och oxfond och häll grönsakerna och köttet. Ställ in grytan och sätt på lock eller folie. Låt oxkinderna baka 6-8 timmar tills de är helt mjuka. Ta upp dem försiktigt. Tillsätt portvinet och reducera såsen till hälften. Smaka av med socker och ev. salt. Vispa ner smöret vid servering. Koka upp mjölk och vispgrädde till polentan. Vispa ned grynen och låt koka ca 10 minuter under omrörning tills grynen är mjuka och polentan är som en lös grät. Rör ner smöret och osten. Krydda med salt. Värm köttet i såsen eller servera såsen separat.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut