Längtansmat

Jag längtar att efter en gång till i mitt liv få klämma ned mig på en alldeles för liten plastpall i ett gatuhörn i Hanoi. Där ska jag dricka en alldeles för stor färsköl som smakar bra, bara för att det är just där och då. Vi ska prata och umgås men mest fascineras av gatulivet och strömmen av tutande motorcyklar som aldrig tycks ta slut. Och så klart njuter vi av av all god gatumat som säljs från cyklar och vagnar, bärs runt på ok eller kokas av pyjamasklädda kvinnor på huk. För Hanoi är en av de bättre gatumats-städerna i världen.

Det här med att äldre vietnamesiska kvinnor klär sig i pyjamas är en rolig parentes. Pyjamasen sover man aldrig i utan den används som ett fashion statement och en mysdräkt/arbetsuniform. Den knäpps enda upp och används dygnets alla timmar oavsett om man sopar gatan, dricker te eller säljer vårrullar. Pyjamasen bärs helst med dunjacka, långa handskar, munskydd och hatt för att undvika den förhatliga solen. Vietnamesiskorna är inte rädda för att bränna sig utan för utan för att bli bruna. Men det är i och för sig samma sak, bara olika grad av samma händelse. Att vara brun i Vietnam innebär nämligen att man är jobbar på fälten och sämre bemedlad.

Men det var ju inte modet vi skulle prata om utan maten. Gatumaten i norra Vietnam är fantastisk. På stormköken framför pyjamasdamerna puttrar ofta Pho bo. Det är en nudelsoppa med biff och smak av stjärnanis, citrongräs och kanel bl. a. Den äts till frukost, lunch och middag och toppas alltid av färska örter; ingen pho utan söt basilika och koriander. En annan klassiker är nem – vårrullar på rispapper – som både finns i färsk och friterad form. Beställs de som take-away får man ofta rullarna i en papperspåse medan dipsåsen och örterna läggs i små plastpåsar. Sinnebilden av vietnamesisk mat är för mig fräschören och de färska örterna.

Maten i Hanoi är “my kind of tea” och idag blev jag så sugen att jag gick och köpte mig tre krukor med färska örter för att kunna fullfölja mina middagsplaner – att göra något snabblagat med vietnamesiska smaker på en bit fläskkarré som låg och skvalpade i kylskåpets bakre region.

Betyg: 5 stjärnor av mannen och 1 fluga av småkillarna. Jag gav också rätten en 5:a i genren snabb vardagsmat. De två som drog ned medelbetyget fick mackor med smör till efterrätt.

Vietnamesiska nudlar med svartpeppar och böngroddar
500 g kött eller kyckling
2 stjälkar citrongräs
3 st vitlöksklyftor
2 msk fisksås
1 tsk socker
15 drag svartpeppar från kvarn
300 g nudlar
1 msk japansk soja
olja till stekning
ev. finhackad chili eller siraschasås

Topping
1 morot
1 bit rättika
100 g färska böngroddar
1 näve blad av vardera färsk koriander, mynta och thaibasilika
1 dl osalta cashew- eller jordnötter

Strimla köttet tunt. Hacka citrongräset och vitlöksklyftorna fint. Blanda med köttet och häll på fisksåsen, socker och svartpeppar. Marinera ca 10 minuter medan du gör i ordning resten. Riv morötterna och strimla rättikan. Blanda dem med böngroddar och färska örter. Skölj nötterna om du använder salta. Rosta dem lätt i en torr stekpanna. Hacka och blanda dem med grönsakerna. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen (du kan koka dem al dente och spola dem kallt. Vid servering doppar du dem snabbt i kokande vatten). Stek köttet i en stor stekpanna eller en wok i lite olja. Smaksätt med sojan. Vänd eventuellt ned finhackad chili. Toppa nudlarna med köttet och köttet med toppingen!

 Skriv ut