Den perfekta lasagnen

En vällagad lasagne tycker jag tillhör bland det godaste man kan äta en mulen söndag. Jag tycker också det är lite för tidskrävande vilket betyder att jag lagar det ganska sällan. Emellanåt gör jag mina tappra försök att snabba på processen genom att använda ricotta eller cottage cheese istället för bechamelsås. Det blir alltid gott men inte mer än så. Om ni nu har tvivlat så kan jag ta tvivlet ifrån er; lasagne är godast med bechamelsås. Däremot är den inte nyttigast men det är en annan femma.

Jag tillhör skaran som tycker att lasagne är lika god vegetarisk som med kött, men däremot är jag inte så förtjust i fiskvarianter. Kan inte riktig säga vad det är men det är något med konsistensen och det långlagade. Och nu mina vänner har jag nog kommit på det mest lysande knepet för att göra den mest perfekta vegtariska lasagnen – jag blandar i hackade valnötter. Det blir – gott, knaprigt och nyttigt – precis som ett kinderägg minus leksaken.

Eftersom bechamelsåsen tar sin tid att göra så kan man försöka spara in tiden på något annat. Numera finns det väldigt bra krossade tomater på burk. Så bra att det faktiskt inte finns någon anledning att koka ihop tomaterna till en sås. Testa t ex Muttis finkrossad tomater eller Saltå Kvarns krossade tomater.

Allra godast blir lasagnen om man lägger ihop den dagen innan och låter den “götta” sig i kylen tills det är dags för gräddning. Då kan man gärna hälla på en skvätt extra mjölk innan gräddning så att lasagnen blir riktigt blöt. Torra lasagner är sjukt trist. Och så tycker jag att lasagne blir godast att äta tillsammans med en grönsallad med en klassisk balsamvinäger dressing.

Lasagne med valnötter, squash och aubergine
1 squash
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1,5 dl valnötter
1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost + extra till gratinering
250 g färska lasagneplattor
1 burk finkrossade tomater, t ex Mutti eller Saltå Kvarn
salt, svartpeppar och olivolja att steka i

Sätt ugnen på 200 grader. Skär squashen och auberginen i tunna skivor på längden med en mandolin, eller skär så tunna skivor du bara kan med en kniv. Skala och skiva vitlöken. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta upp dem och hacka dem fint. Fräs grönsakerna mjuka i oljan i omgångar. Krydda med salt och svartpeppar. Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet. Tillsätt mjölken och koka ca 5 min under vispning. Rör ner osten och krydda med salt. Varva lasagneplattor, tomatsås, grönsaker, valnötter och ostsås i en ugnsfast form. Avsluta med ostsås och strö lite extra ost ovanpå. Grädda i ca 30 minuter tills lasagnen är mjuk och har fått en fin färg. Garnera med något grönt.

 Skriv ut