Lax med parmaskinka och puylinser

Foto: Matilda Lindeblad

Den feta laxen trivs som fina fisken i sällskap av salt skinka, mustiga linser och aromatisk salvia. Linserna blir extra mustiga när man kokar dem med vin och buljong. Dessutom har de gröna linserna från Puy charmen att behålla en tuggvänlig kärna. Nyttigt och gott, både i samma mening och tugga. Den som vill frångå det nyttiga och addera något krämigt serverar gärna en smaksatt crème fraiche till.

Regnbågsfiléer med Puylinser och prosciutto
4 portioner

2 dl Puylinser eller gröna linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande fond, gärna kalv
1 lagerblad
1 dl vitt vin
4 st regnbågsfiléer á 150 g
8 st salviablad
4 skivor prosciutto
1 ask körsbärstomater
smör
salt, svartpeppar, socker och bladpersilja

Till servering:
Potatis – mos, kokt eller ugnsbakad

Skölj linserna. Finhacka löken och stek den genomskinlig i smör. Häll på fond, lagerblad, vin och ca 5 dl vatten. Koka ca 25 min eller enligt anvisning på förpackningen. Späd med mer vatten om det blir torrt. Salta och peppra fisken. Lägg 2 salviablad på varje fisk och rulla in dem i skinkan. Stek dem i smör på medelstark värme ca 6 min tills de har en rå kärna i mitten. Ta upp och håll varmt. Dela tomaterna och stek dem med snittytan nedåt, ca 2 min. Krydda med salt, peppar och en gnutta socker. Strö över bladpersilja vid servering. Servera laxen med linser, tomater och potatis.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut