Laxtartar med friterad kapris

Foto: Matilda Lindeblad

Visst låter det vackert när man skriver: fritera kaprisen tills den slår ut som små blommor. Det är vackert. Och framförallt oerhört gott. Precis som brynt smör (ja, jag vet att jag tjatar) så tillsammans måste detta vara ett oerhört framgångsrikt recept. Alla gånger värt en svärfar- eller svärmorsmiddag.

Laxtartar med friterad kapris
Skvätt gärna över lite citronsaft vid servering, det ger syra och gör att fisken upplevs som kokt. Lagom till 8 förrättsskedar eller 4 förrättstoaster.

300 g lax, gärna Salma
2 schalottenlökar
1,5 msk finhackad gräslök
1,5 msk finhackad dill
1 tsk dijonsenap
75 g smör
2 ägg
0,5 dl olja
1 dl kapris
0,5 citron i klyftor
salt och svartpeppar
dill till garnering
rostat bröd

Finhacka laxen och löken. Blanda med örterna och smaka av med senap, salt och peppar. Ställ kallt i väntan på servering. Bryn smöret i en stekpanna tills det är ljusbrunt och doftar nöt. Ställ åt sidan. Hårdkoka äggen. Värm oljan i en liten kastrull till ca 180 grader. Krama ur och torka kaprisen lätt. Lägg i kaprisen och fritera tills den har öppnat sig som små blommor. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Lägg upp tartaren på en sked eller på en skiva rostat bröd. Lägg på hackat ägg, kapris och dill. Häll sist över det brynta smöret. Servera med citronklyftor.

Receptet är tidigare publicerat i Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut