Lingonswiss med lakritskolasås

Foto: Matilda Lindeblad

Ljuvlig marängsviss med lingon och en knaprig krokant med salta mandlar på toppen. Kolasåsen har fått extra smaktwist av både brynt smör och lakrits. Och det bästa av allt? Man kan alltid köpa frysta lingon så det är alltid säsong för lingonswiss!

Maränger med lingongrädde, krokant och lakritskolasås

6 portioner

60 g maränger
4 dl grädde
1 liter vaniljglass

Lakritskolasås med brynt smör
100 g smör
2 dl ljust muskovadoråsocker
1,5 dl grädde
0,5-1 tsk lakritspulver

Mandelkrokant
1 dl hackade nötter och mandlar t ex pistagenötter, cashewnötter eller sötmandel
1,5 dl strösocker
1 tsk flingsalt

Rårörda lingon
400 g lingon
1,5 dl strösocker

Rårör lingonen med sockret tills sockret smält. Hacka mandlarna och rosta dem i en torr stekpanna utan fett. Ta upp dem och häll i sockret i stekpannan. Låt det smälta. Häll i mandlarna igen och blanda runt. Häll upp blandningen på ett bakplåtspapper och strö direkt över saltet. Låt svalna. Finhacka krokanten. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Tillsätt sockret och låt det försiktigt smälta. Rör ner grädden och koka samman ca 3 min. Smaka av med lakritspulver. Vispa grädden fast och rör ner hälften av lingonen. Varva glass, maränger, lingongrädde med resten av lingonen, krokant och kolasås på ett stort fat.

Ps. Om du skulle ha oturen med dig att kolasåsen spricker så kan du testa att vispa ned en isbit. Då brukar det ordna sig och du får en fin slät sås igen.