Smakrik bolognese!

Foto: Fabian Björnstjerna

Många människor är avogt inställda till vegetarisk mat för att de har ätit dålig sådan. Den har kanske varit smaklös, fet eller så har de inte känt sig mätta och saknat protein. Det här receptet ger inte ett sånt resultat. Det här är receptet på en mustig, matig och smakrik bolognese som du ska äta till pasta som du har kokt al dente. Du ska också riva massor av parmesanost över och servera en sallad med några stänk balsamicodressing till. Spread the word – No more dålig vegetarisk mat!

Linsbolognese med knapriga brödkrutonger
En riktigt mustig bolognese som får tuggmotstånd av både linser och knaprigt bröd. Gröna små linser gärna sk. puylinser ger bäst tuggmotstånd men röda går också bra om du vill han mosigare sås och förkorta koktiden. På italienskt vis blandar vi pastan med såsen och serverar nyriven parmesan till.
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
2 tsk fänkålsfrön
2 burkar hela körsbärstomater, à 400 g
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
2 msk konc kantarellfond
1 kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
1 lagerblad
1 dl torkade gröna små linser
2 tsk honung
nymalen svartpeppar
olivolja till stekning
färsk basilika till garnering

Till servering
300 g pasta t ex papardelle
2 skivor vitt bröd
1 dl riven parmesanost

Skala och finhacka löken. Skala moroten och dela den i 6 delar på längden och därefter i mindre bitar. Fräs morötter, lök och fänkålsfrön i olja i en stor kastrull ca 5 min på medelvärme tills löken är mjuk. Tillsätt tomater, tomatpuré, vin, fond, rosmarin och lagerblad. Koka ca 10 min. Skölj linserna och tillsätt och koka ca 20 min tills linserna är al dente. Späd ev. med vatten. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Tärna brödet och stek det knaprigt i olja i en stekpanna. Blanda pastan med bolognesen. Toppa med brödtärningar och servera med riven ost. Garnera ev. med färska örter.

TIPS: Blanda gärna ner 1 dl av kokvattnet från pastan när du blandar ihop pastan och bolognesen. Då fäster såsen bättre på pastan.

TIPS 2: Recepet har tidigare varit publicerat på Fazers hemsida. Där finns flera goda lunchrecept, kolla

 Skriv ut