Vi startar veckan med en publikfriare

Foto: Lennart Weibull

I morgon ska vi börja med vegovecka här hemma. Det tillhör inte vanligheterna att jag följer mina egna recept men jag tänkte främst använda recept från min senaste kokbok “Vego på 30 minuter”. Man måste ju provlaga emellanåt :-).

För att klagosången inte ska bli så hög från familjens yngste medlem börjar jag med en crowdpleaser. Pannkakor. Love them, hate them. Pannkakor är gott det vore ljug att påstå något annat men de är lite för mesiga, grönsaksfattiga och onyttiga för min smak. För att de ska kvala in som middagsmat brukar jag därför mixa ner röda linser i pannkakssmeten, servera bär (frysta eller färska), en spenatsallad och en honungsyoghurt till. Ibland smular jag ned ädelost i spenatsalladen i stället för getost och ibland blir det fetaost. I salladen ligger hackade rökta mandlar som ger både trevligt tuggmotstånd och god smak.

Hata är ett starkt ord men jag tycker också att det är bedrövligt trist att steka pannkakor. För att minska lidandet för både mig och barnen som väntar på maten så brukar jag använda två stekpannor och acceptera att fula pannkakor faktiskt är lika goda som snygga.

Under veckan tänkte jag ge er lite mer smakprov ur boken “Vego på 30 minuter” som finns att köpa hos vanliga bokhandlare och på Adlibris och på Bokus för den som blir sugen på mer. De fina fotona har Lennart Weibull tagit.

Linspannkakor med spenat- och getostsallad

Vissa barn äter baljväxter med god aptit. Andra barn tackar artigt nej. De här pannkakorna innehåller linser men det behöver man inte tala om eftersom det knappt märks, i alla fall om du använder de röda. Färdigkokta linser på burk funkar fint att använda men då tycker jag du ska ta de gröna eftersom röda burklinser inte smakar så gott. Har jag små gäster vid middagsbordet brukar jag servera pannkakorna med mer blåbär och extra sås. Barn brukar inte gilla spenat, men honungsyoghurt och bär går ner utan klagomål.

1 burk kokta linser, ca 400 g eller 3 dl kokta
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
salt
smör till stekning

Honungsyoghurt
3 dl yoghurt (10%)
1 msk flytande honung

Spenatsallad
4 msk barbequemandlar eller rökta mandlar
80 g babyspenat
2 dl blåbär, eller mer
100 g getost
2 msk olivolja
2 tsk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar

1. Häll av spadet på linserna om du använder burkvarianten. Mixa 2 dl linser och övriga ingredienser till pannkakorna med en mixer. Smaka av med salt.
2. Stek pannkakor i en eller två varma stekpannor med smör.
3. Blanda under tiden yoghurt med honung.
4. Hacka mandlarna grovt och blanda med spenat, bär och linserna som är kvar. Bryt getosten i bitar över. Blanda olivolja, vit balsamvinäger, salt och svartpeppar till en dressing och häll över.
5. Servera pannkakorna med yoghurtsåsen och salladen.

 Skriv ut